Det finns många fördelar med att byta ut sina gamla träfönster till PVC fönster. En av de viktigaste fördelarna är att de är underhållsfria, och att de har betydligt längre livslängd än träfönster. Dessutom släpper de inte in och ut energi, i form av uppvärmd eller nedkyld luft. De är väderbeständiga och med rätt företag får du också hjälp med monteringen. På arbetsplatser måste man också ta hänsyn till den stressforskning som pekar på att ett bra ljusinsläpp är bra för de anställdas hälsa. 

På våren är det många som sätter igång med sitt underhåll av fönster. Det är inte konstigt att man tröttnar på att lägga om tätning och gräma sig över alla repor som uppstår i de gamla glasfönstren. PVC fönster är underhållsfria och därför ett mycket bekvämt alternativ. De är dessutom betydligt billigare i inköp, så det finns i princip ingen anledning att inte byta till PVC.

Montering av PVC fönster

Det bästa är att låta återförsäljaren sköta monteringen av dina PVC fönster. Tänk då på att du kan dra av detta genom ROT. Innan du beställer glasen är det bra att du ser till att specialister kommer över på ett besök för att ta reda på just din fastighets förutsättingar. Du ska också fundera på om du vill ha två- eller treglasfönster. Befinner sig ditt hus i ett bullrigt område kan det vara skönt att välja tre glasfönster som isolerar bättre mot ljus. Ett lugnare område kan det gott och väl räcka med två glas. Det är bra att ni konsulterar med installatören för att se vad det är för alternativ som passar er bäst. Vad den slutgiltiga kostnaden landar på beror helt enkelt på hur omfattande förändringar ni gör, men det finns en kalkyl i Bygga hus som kan beräkna lite på ROT-avdrag och så vidare. Det bästa är att du bokar ett kostnadsfritt besök och diskuterar offert och kostnader med den som ska utföra arbetet.

Fönster på en arbetsplats

Det finns också skäl att inte bara byta ut fönstren utan också utöka ljusinsläppet. Då krävs förstås en mer omfattande renovering. Dagsljus och fönster påverkar vårt arbete, och det uppmärksammar bland annat Aftonbladet och har Stressforskningsinstitutet som källa. Idag har det elektriska ljuset fått en mycket stor del av våra arbetsplatsers ljus, men idag visar mycket forskning att dagsljuset är betydligt mer effektivt och att det skapar mindre stress bland personalen med naturligt insläpp av ljus.

Om man som arbetsgivare ska se över sina fönster är det därför bra att ha just detta i hänsyn. Många fokuserar för starkt på belysning med hjälp av lysrör. Det naturliga ljuset skiftar i massa olika färger i ett brett spektra som det elektriska ljuset aldrig kan återge. Ålder påverkar också en ljusbehov. Ju äldre anställda man har på en arbetsplats desto mer naturligt dagsljus måste det finnas, för att man ska orka med hela dagen. Forskning har visat att anställda som sitter nära fönster i allmänhet mår bättre och är mindre stressade än de som befinner sig i källare och lokaler som saknar fönster och ljusinsläpp.