Att cykla är bra både för hälsan och miljön och allt fler väljer att cykla mer både på fritiden och till jobbet. I dag är utbudet av cyklar stort och det finns vissa saker att tänka på vid val av modell.

Intresset för cykling har ökat de senaste åren och i utbudet hos Cykloteket.se finns det mycket att välja mellan. Intresset har ökat dels som en följd av debatten om klimatförändringarna men även tack vare ett ökat fokus på cyklingens hälsofrämjande effekter. Det är viktigt att röra på sig i vardagen och cykling är ett av de enklaste sätten att få in vardagsmotionen.

Välj rätt cykel

Vid val av cykel är det viktigt att fundera på vad cykeln ska användas till. Ska du cykla i staden, pendla, eller cykla offroad? För de som bor i en stad och inte ska cykla mer än någon halvmil om dagen så räcker det ofta med en så kallad Classic-modell. De finns i alla prisklasser och oftast har de tre till sju växlar. För lite längre sträckor så passar en sportcykel bra, de är mer allsidiga än Classic-modellerna. De är populära bland pendlare och på dem är sittställningen lite mer framåtlutad så det är lätt att få upp farten. För den äventyrslystne så är en mountainbike helt klart det bästa alternativet.

Många väljer elcykel

“Elcyklarna är glödheta-trots att miljöpremien försvunnit” konstaterar Aftonbladet i sitt senaste test, och elcykeln har verkligen seglat upp som ett bra alternativ på senare år.

Elcykeln kostar visserligen lite mer men de pengarna är snabbt intjänade med tanke på att den ger möjlighet att cykla längre sträckor. De längre sträckorna gör också att elcykeln ger lika bra motion som en vanlig cykel.