Vad är egentligen den naturliga skönheten? En del menar att naturlig skönhet är att vara så som man är skapt, till så stor del so möjligt. Detta innebär att man undviker att sminka sig och göra både de stora och små förändringarna, som annars är så vanliga i samhället. I grunden ligger en tanke till att alla ska duga i vardagen precis så som de är, utan att behöva göra till sig. Andra menar att naturlig skönhet kan innebära både ingrepp, korrigeringar och smink i vardagen, men att man använder så många ekologiska och miljövänliga produkter som möjligt. Produkter utan farliga och tveksamma tillsatser och parfymer.

Naturliga skönhetsprodukter

När det gäller naturliga produkter har utbudet ute i butikerna blivit bättre och bättre. För de konsumenter som letar efter miljömärkt smink och andra skönhetsprodukter, är det lättare. Allra störst är utbudet dock online. I Brallis Bare Minerals webshop kan man köpa de bästa sminkprodukterna på marknaden när det gäller smink som inte innehåller diverse olika kemikalier.

Som konsument är det alltid viktigt att ifrågasätta. Vad betyder det egentligen att en skönhetsprodukt har en viss märkning? Några av svaren ges här:

”Miljömärkningen och -certifieringen har halkat efter, särskilt som marknaden för hudvård, smink och hygienprodukter är så global. I Sverige har Svanen tagit ett grepp om miljömärkningen för skönhetsprodukter.
– Vi lägger ingen värdering i om råvaran är naturlig eller syntetisk. Det viktigaste för oss är slutprodukten, vad det är som går ut i avloppet och vilka ämnen som kan vara hälsoskadliga. Parabener är inte tillåtet enligt vår märkning, säger Anja Grundberg på Svanen.”