När det kommer till vår jord så kan vi aldrig säga att det är var man för sig själv. Det spelar ingen roll hur vårt sociala, kulturella eller ekonomiska kapital ser ut – vi alla väntar samma öde när olyckor sker, och vi alla har samma ansvar att jobba mot det.

Vi lever över jordens härliga tillgångar, men det känns ibland som det inte verkar beröra oss det minsta. Forskare har nu under några år gjort beräkningar på hur mycket av jordens resurser vi kan använda under ett år för att jorden ska kunna återhämta sig. Oroväckande nog är det så att i augusti månad varje år tar resurserna slut och vi måste börja leva på lånade tillgångar, ett lån som vi inte har några planer på att betala tillbaka verkar det som om man ska se till hur vi lever våra liv. Så, nu handlar det om att vi som enskilda individer måste börja ta mer ansvar.

Du kan göra stor skillnad

Det finns otroligt mycket du som enskild individ kan göra. Dels, som vi tidigare har skrivit om, att du måste först börja strukturera upp ditt liv så du känner att du är i fas och samklang med livet. När du har en bra stabilitet kan du från det börja göra små justeringar i rätt riktning: börja återvinna, stänga av kranen, köpa miljömärkta produkter, inte överkonsumera, inte slänga mat, släcka lampor. Ja, leva lite mer medvetet helt enkelt.