Det finns många regler och saker att tänka på när det kommer till miljön, och något som många kanske inte tänker på är att hundens exkrementer måste plockas upp efter en promenad – annars bryter man mot miljöbalken.

hundbajs hund miljöNär man vistas i skog och mark finns en hel del olika regler att tänka på såsom när det kommer till vanliga skogs- och parkpromenader eller när man ger sig ut på älgjakt till exempel. Men något som många kanske glömmer att tänka på är att det faktiskt är olagligt att inte plocka upp efter sin vovve efter att denne uträttat sina behov. Det är nämligen ett brott mot miljöbalken. Om exkrementerna är på en plats där det inte är någon som riskerar att trampa i det såsom mitt i skogen utanför de upptrampade stigarna kan man dock komma undan med det, skillnad är det på offentliga platser, gator och trottoarer.

Polisen ger böter

Om det uppdagas att en hundägare inte plockar upp efter hunden är polisen skyldig att bötfälla denne person och visst går det att få fatt i dessa slarvpellar. Något som bland annat SVT skriver är att det till exempel är lagligt att filma personer som skräpar ner, men dock under förutsättningen att det inte är en riggad kamera utan att det är ”handen som håller kameran”. När man har filmbevis är det också enklare att bötfälla eftersom det annars är väldigt svårt att faktiskt bevisa att brottet ens har ägt rum. Så rent hypotetiskt kan man filma en granne som slarvar med att plocka upp exkrementet och skicka in filmen till polisen, men om de agerar på ärendet är en annan fråga. Polisen Rolf Söderberg säger bland annat till SVT att det nog behöver ske fler än en gång för att polisen skulle ödsla resurser på nedskräparen men att om det är flera grannar som stör sig och hundens exkrementer skulle utgöra ett brett störningsmoment skulle man nog ta till någon sorts åtgärd.

Många anmälningar om brott mot miljöbalken i Västerås

Till statistiken sett kan man utläsa att det under fjolåret kommit in 65 anmälningar om brott mot miljöbalken av olika skäl och om en polis upptäcker någon på bar gärning som inte plockar upp efter hunden kan de skriva ut böter direkt på plats. Under förra året skrevs dock endast två stycken böter av detta slag ut i Västerås och året innan det var det tre böter – men för den sakens skull ska man inte börja slarva: plocka upp efter hunden oavsett om du är orolig för böter eller inte, det blir trevligare så.