Sommaren rusar fram med stormsteg och snart är hösten här och med den startar älgjakten i Sveriges skogar. Vad som är bra att ha med sig inför den kommande säsongen är rätt jakttillbehör men även en hel del kunskap.

jägare på passAtt jaga är en sport som görs bäst i lag och med anpassad, välfungerande jaktutrustning. Som jägare finns det mycket att tänka på i skog och mark, inte minst sin egen och andras säkerhet ute bland gevärspipor och kamouflagekläder men även legala tillstånd samt know-how.

Rätt jakttillbehör och tillstånd

Till att börja med måste du ha ett jaktkort, ett sådant visar att du både har betalat viltvårdsavgiften men även att du är berättigad att jaga i Sverige. Naturvårdsverket, som är den tongivande myndigheten på området, har även beslutat att en godkänd jägarexamen är en förutsättning för att överhuvudtaget få ansöka om licens för jaktvapen. En säkerhetsåtgärd som följer av behovet av försiktighet och vikten av en väl organiserad viltjakt. Att ha välanpassade jaktkläder och moderna verktyg är sen en stor nyckel till lyckad jakt. Jakt och jakttillbehör hör nämligen ihop som fiskaren hör till sitt fiskespö.

Enligt DN är ungefär 20 procent av alla som tar jägarexamen i Sverige varje år kvinnor, en siffra som ökar för varje säsong. Med rätt utrustning och moderna redskap minskar de rent fysiska hindren för en kvinna att till exempel dra ut en älg, något som utjämnar oddsen och släpper in fler kvinnor i en annars mansdominerad domän. Att ha rätt utrustning gör alltså inte bara jakten säkrare men också mer välkomnande och bättre könsfördelad.

Sist men inte minst är det roligaste för många med att varje år bege sig ut i jakt att få umgås med sitt jaktlag, en god stämning i gruppen bådar sannolikt för en lyckad jakt. Sveriges Radio listar fem punkter värda att tänka på som jägare i jaktlag:

* Kritisera inte någons hund
* Skryt inte om din utrustning och framhäv inte dig själv
* Säg inte att du är mer en kattmänniska än hundmänniska
* Ha med hemmabakt fika, gärna med salami på
* Säg inte att du tycker rävar är söta och därför inte vill skjuta dem