Genom att köra bil miljövänligt bidrar du till en hållbar framtid. Att köra miljövänligt är också bra för din egen plånbok eftersom drivmedelskostnaderna minskar samt slitaget på din bil om du kör förnuftigt och planerat.

Det handlar inte bara om att välja rätt bil och rätt drivmedel för att göra en insats för miljön. Genom att exempelvis ha rätt lufttryck i däcken, hålla hastigheten och undvika tomgångskörning gör du insatser för miljön.

Byt däck på rätt datum

Den 1 december-31 mars ska bilar i Sverige vara försedda med vinterdäck om det är vinterväglag. Om du blir stoppad är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte. Vinterväglag är is, snömodd, frost eller snö. Dubbdäck får användas den 1 oktober-15 april. Så datum för att byta sommardäck är senast den 15 april respektive den 1 december. Utöver datumen för att byta däck är det viktigt att hålla koll på däckens skick samt lufttryck. Det påverkar bilens köregenskaper.

Ecodriving

Ecodriving innebär ekonomisk och miljövänlig körning. Genom att anpassa din körstil sparar du på både miljön och dina pengar. Det innebär att köra med framförhållning:

  • Undvika hårda inbromsningar.
  • Kör så lite som möjligt på ettans växel
  • Hoppa över växlar, till exempel från tvåan till fyran.
  • Håll hastighetsgränserna och kör så jämnt som möjligt.
  • Motorbromsa om du har möjlighet.
Tänk efter när du är ute och kör, ju högre växel du kör på desto mindre bränsle drar bilen. Lägre hastigheter innebär lägre bränsleförbrukning.

Ta hand om din bil

BilServa alltid din bil enligt serviceschemat i instruktionsboken. Det gör att bilen håller längre. Bilen håller också längre om du regelbundet tvättar den. Tänk dock på att alltid tvätta bilen i en gör-det-själv-hall och aldrig ute på gatan. Den smuts som rinner av bilen är inte bra för miljön.

När det är under +10 grader ute bör du alltid använda motorvärmare. Den minskar slitaget på motorn samt gör att bilen drar mindre bränsle när du startar den. En kall motor bör heller aldrig stå på tomgång. En annan sak att tänka på är bilens olika elektriska apparater. De sliter på batteriet, så använd dem sparsamt. Batterier som slits ut i förtid är inte bra för varken dig eller miljön.