Det finns få traditioner som är så konsumtionsdrivna som julen. För många är det under juletid som det mesta av årets shopping görs, både till andra och till sig själv. De första tankarna går oftast till kläder och andra prylar som köps av mer eller mindre nödvändiga skäl, men det köps även mängder av mat, dryck och produkter till hushållet. Det är verkligen inte lätt att hålla koll på miljöaspekterna när man handlar så mycket.

Traditioner som förstör miljön

Den enorma julkonsumtionen påverkar miljön negativt.

Många av våra traditioner har större miljöpåverkan än de flesta tror, eller tänker på. Ett exempel på detta är den enorma julmustskonsumtionen. De flaskor som vanligast huserar julmusten är gjorda av plast och är därför enorma miljöbovar. Det hjälper självklart att återvinna flaskorna, men det skulle bli en långt större skillnad om de helt byttes ut mot andra material. Eller om dryckesproduktionen förflyttades till hemmen, genom egenkolsyrat vatten eller liknande. Några andra traditioner som har stor miljöpåverkan är:

  • Julskinkan, prinskorv och köttbullar. Det går åt väldigt mycket energi att föda upp djuren som maten består av.
  • Julklapparna. Produktion och inslagning av klapparna gör att årets totala miljöpåverkan stiger.
  • Resorna. I och med att många åker till släkt och vänner för att fira jul stiger åtgången av bränsle avsevärt.

Alla dessa saker kan dock finnas kvar med minskad miljöpåverkan. De mesta går att göra på mer hållbara sätt och så även produktion och transport av ovanstående ting.

Hitta alternativa sätt att sköta inhandlingen på

Mycket av den miljöförstöring som julen bidrar med kan minskas med hjälp av modernare sätt att handla. Internet är miljövänligare än köpcentrum och resan dit är mycket kortare. I Internetbutiker finner du även ofta många olika saker på samma plats, vilket minskar transportkostnader och transportmängd. Det finns även andra fördelar med att handla på Internet. Rabattkoder är mycket enkla att få tag i, du kan jämföra priser på ett enklare sätt och du slipper gå utanför dörren i snörusket. Det går att påstå att Internet är det bästa som hänt naturen på en mycket lång tid och det gäller att anamma detta med så stor frekvens som möjligt, för att skapa en bättre värld.