Vi människor vet att vår planet som vi bor på är känslig och behöver omvårdas snarare än förstöras. Vad människan dagligen gör är att gång på gång se till att rubba planetens känsliga system som i första hand drabbar den själv, vilket indirekt blir oss själva. Att planeten reagerar är knappast konstigt efter alla år av både utsläpp, förestörelser och krig. Men frågan är om saken egentligen är för dålig eller om det är överdrivet. Oavsett hur det än är har Jorden hamnat i en stor förändringsfas där ingen vet hur det kan sluta.

När klimatet i alla länder förändras till det sämre kommer det också förändra vårt sätt att leva. Där det är kallt blir det varmare och där det redan är varmt blir det ännu varmare. Vi måste bli mer planerade människor och göra stora uppoffringar om planeten egentligen ska ha en chans att överleva. Så vad måste vi egentligen göra för att få bukt på problemen? Vad kan man egentligen göra själv?

  • Åka kollektivt, cykla eller gå istället för att ta bil och flyg.
  • Slänga mindre mat (spara det som blir över och inte handla för mycket).
  • Släcka lyset i rum som inte behöver vara tända.
  • Byta ut sina glödlampor mot lågenergilampor.
  • Slösa inte på energierna (som pappersslöseri).

Listan kan göras lång över vad man kan göra själv. En av de större sakerna som man faktiskt kan se över är att se över sina elkostnader. Exempelvis blir det både billigare och bättre om man väljer vindkraft, eftersom det är naturlig el som också är grön el. Om man vill läsa mer om grön el och vindkraft rekommenderas att besöka Wallenstam AB på http://www.wallenstam.se/om/vindkraft/. Det kan vara en sådan sak som kan vara ett första steg mot en klimatkompensation.